شکل (۲-۲)
دو ایزوفرم سیکلواکسیژناز یک و دو وجود دارد. ایزوفرم یک ، بطور مداوم در بسیاری از بافتها یافت می شود. ایزوفرم دو در بافت های طبیعی پیدا نمی شود ولی در مواقع التهاب و تحریک تقسیم سلولی یافت می شود. شواهد متعدد وجود دارد که ایزوفرم دو ، در ایجاد سرطانزایی اهمیت دارد. گیاهان، غنی از بازدارنده های سیکلواکسیژناز هستند.در این پژوهش که توسط Kaye AD et al (2002 ) انجام شد نمایان شد که پلی فنل ها از جمله اسید الاجیک با مهار سیکلواکسیژنازها باعث کاهش التهاب و درد می شوند اما مانند سایر مهار کننده ها دارای عوارضی مانند کاهش پلاکت ها و افزایش خونریزی هستند این عوارض نسبت به سایر مهار کننده ها کمتر دیده شد..
شکل (۲-۳)
در پژوهشی که توسط et al Hideaki K (1999 )انجام شد ذکر شد که مرض قند نوعی بیماری است که به دلیل یک ناهنجاری متابولیسم گلوکوز به وجود آمده و به طور عمده با میزان انسولین پایین خون یا عدم حساسیت ارگان های هدف انسولین مرتبط می باشد. این بیماری در بلند مدت می تواند به بروز مشکلاتی در تعدادی از سیستم های عضوی مانند سیستم عصبی مرکزی و پیرامونی منجر شود. بیماری عصبی و بیماری مغزی ناشی از دیابت از پیچیدگیهای تهدید کننده ی زندگی به شمار می روند. این بیماریها به پیامدهای متابولیک تنظیم گلوکوز غیرطبیعی مانند تجمع و انباشتگی سوربیتول، مقدار افزایش یافته ی پروتئین های گلیکولی و تغییرات تعادل اکسایشی/ضد اکسایشی در بافت های عصبی و مغزی مرتبط می شوند. اخیرا مسئله ی پی بردن به نقش بار اکسایشی که نقش واسطه ای کلیدی را در بیماری فیزیولوژیکی بیماری عصبی دیابت ایفا می نماید، تا حد زیادی مورد توجه قرار گرفته است. بار اکسایشی در واقع نوعی اضافه بار نسبی اکسنده ها می باشد که به واسطه ی افزایش تولید رادیکال های آزاد و یا کاهش ضد اکسنده ها به وجود می آید. افزایش تولید رادیکال آزاد بر روی فسفو لیپید های غشا تاثیرات سمی داشته و باعث تشکیل محصولات سمی مانند مالون دی الدئید (MDA) می گردد. ازدیاد مزمن قند خون که مهم ترین عامل تعیین کننده ی آغاز و پیشرفت بیماری عصب دیابت به شمار می رود نه تنها انواع اکسیژن از نوع واکنشی تر (ROS) را تولید می نماید بلکه از طریق گلیکولی کردن آنزیم های پاکسازی باعث تضعیف مکانیسم های ضد اکسنده نیز می گردد. دیابت مرتبط با بار اکسایشی می تواند باعث بروز مرگ سلولی در سیستم عصبی گردد.
این مسئله ثابت شده است که ترکیبات ضد اکسنده به طور قابل توجهی در زخم و جراحات به وجود آمده حاصل از ROS در سیستم عصبی مرکزی و پیرامونی، سودمند و تاثیرگذار می باشند. اسید الاجیک و اسید جاسمونیک که جز ترکیبات فنولیک هستند طی چند سال اخیر به دلیل فعالیت ضد اکسنده ی بالایی که دارد مورد توجه قرار گرفته اند. اسید فنولیک به طور طبیعی در بسیاری از غذاهای گیاهی مانند هویج، گوجه فرنگی و توت فرنگی تولید می شود. علاوه بر ویژگیهای ضد اکسندگی در اسیدهای فنولیک همچنین اثبات شده است که این اسیدها از ویژگیهای ضد سرطانی، ضد مرگ سلولی و ضد التهابی نیز برخوردار می باشند. عنوان می شود که فعالیت بازدارنده اسید الاجیک در برابر دیاستاز الدوز (دیاستاز از واژه ای یونانی به معنی شکستن و تفکیک آنزیمی است که تجزیه ی نشاسته به مالتوز را کاتالیز می کند. این آنزیم، اولین آنزیمی بود که کشف و شناخته شد و Anselme Payan آن را در سال ۱۸۳۳ در محلول مالت پیدا کرد. امروزه دیاستاز به هر هیدرولازی می گویند ( آلفا، بتا و یا گاما- آمیلاز) که می تواند کربوهیدراتها ( قند ها) را بشکند) در واقع مانع از تجمع سوربیتول می گردد طوری که اسید الاجیک می تواند باعث کاهش پیچیدگیهای دیابتی شود. اسید الاجیک در درمان پیچیدگیهای دیابتی مانند بیماری عصب و بیماری مغزی از پتانسیل بسیار بالایی برخوردار می باشد. بنابراین اسید الاجیک می تواند روش های جدیدی به منظور پیگشیری از پیچیدگیهای عصبی دیابت نوع ۲ در پی داشته باشد. با این وجود تاثیرات محافظتی اسید الاجیک از نقطه نظر فعالیتهای ضد اکسنده ی آن بر روی بافتهای سیاتیک و مغزی هنوز مورد مطالعه و بررسی قرار نگرفته اند. به دلیل تاثیرات ضد اکسندگی، ضد مرگ سلولی و ضد التهابی اسید الاجیک ما این فرضیه را مطرح می نماییم که این اسید می تواند تاثیر محافظتی بر روی عصب های سیاتیک و مغز موشهای دیابتی داشته باشد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
et al Sivasankaran. R (2004)عنوان کردند که ایزوزیم های پروتئین کیناز( C) از اجزاء سازنده و مولفه های اصلی موجود در تکثیر سلولی به شمار رفته و فعالسازی آنها باعث رشد غیر طبیعی تومور می گردد. PKC با فعالسازی بیش از اندازه ژن پایین دست NF – kB و عامل نسخه برداری اولیه c-Myc مسیر سیگنال دهی را دنبال می نماید. فعالسازی بیش از اندازه ژن c-Myc و NF-kB با تکثیر تنظیم نشده ی سلولهای سرطانی نیز مرتبط می باشد.
بنابراین هر عاملی که بتواند از فعال شدن پروتئین کیناز C، NF-KB و c-Myc جلوگیری نماید می تواند در کاهش پیشرفت سرطان سودمند و مفید واقع گردد. این فرضیه به تحقیق و مطالعه تاثیر اسید الاجیک بر روی رفتار این ژنها در موش صحرایی پرداخته است. موش صحرایی با سه مقدار متفاوت اسید الاجیک (۴۰، ۶۰ و ۸۰ mg/kg وزن بدن) مورد آزمایش قرار گرفت. از سلولهای آسیت یا آب شکم موش برای آزمایشات استفاده گردید. استفاده از اسید الاجیک در موش صحرایی باعث گردید تا بار اکسایشی به واسطه ی کاهش پیش اکسایش لیپید، دستخوش کاهش گردد. همچنین مشخص گردید که اسید الاجیک باعث تنظیم تولید ایزوزیم های PKC یعنی PKCα, PKCβ, PKCγ و همچنین تنظیم فعالیت PKC و NF - kB می گردد که نشان دهنده ی فعالیت ضد توموری آن می باشد… تمامی این یافته ها نشان می دهند که اسید الاجیک به واسطه ی تنظیم غیرفعال مسیر سیگنال دهی منتهی به تکثیر سلولی، از پیشرفت سرطانی پیشگیری می نماید.
از ویژگیهای کلیدی آسیب شناختی التهاب مزمن پانکراس می توان به افزایش بافت لیفی لوزالمعده، ، و التهاب مزمن که توسطet al Giancotti FG در سال( ۱۹۹۹) برسی شد اشاره کرد. بیشتر نشان دادیم که اسید الاجیک و اسید جاسمونیک یک ماده چند فنیلی گیاهی موجود در میوه ها، مغز آجیل هستند و از فعال سازی سلولهای ستاره ای لوزالمعده ای که از انواع سلولهای پروفیبروژنیک در لوزالمعده در آزمایشگاه به شمار می روند جلوگیری می نماید. در این برسی نشان داده شده که آیا اسید الاجیک از رشد و گسترش بافت لیفی لوزالمعده ای در بافت زنده نیز جلوگیری کرده است یا خیر. اسید الاجیک به صورت دهانی و از طریق رژیم غذایی در موشهای نر ده هفته ای ویستار بون/کوروبی مورد استفاده قرار گرفت؛ این آزمایش یک مدل آزمایشی از التهاب مزمن و خودبخود لوزالمعده به مدت ده هفته می باشد. اسید الاجیک به میزان (۱۰۰ میلیگرم بر کیلوگرم وزن بدن/روز) باعث گردید تا بافتهای لیفی و التهاب لوزالمعده تضعیف گردد. تاثیرات محافظتی با مواردی از قبیل افزایش وزن لوزالمعده و کاهش در فعالیت میوپرواکسیداز (شاخص نفوذ نوتروفیل)،افزایش میزان کلاژن، تایید شده است. اسید الاجیک در پاسخ به تبدیل فاکتور رشد پلاکتی از تولید گونه های اکسیژن واکنشی در سلولهای ستاره ای لوزالمعده جلوگیری نموده است. نتایج به دست آمده نشان می دهند که اسید الاجیک می تواند نامزد درمان التهاب مزمن لوزالمعده باشد.
تاثیرات پیشگیرانه ترکیبات پلی فنولیک در برابر مواردی چون مرگ سلولی، التهاب، اکسایش پروتئینهای قلبی به واسطه ی دوکسوروبیسین توسط Matsumori A در سال ( ۲۰۰۳ ) مورد آزمایش و بررسی قرار گرفته است. این ماده ۱% به مواد غذایی اضافه شده و به مدت ۸ هفته به این موشها داده شد و درمان با دوکسوروبیسین صورت گرفت… درمان دوکسوروبیسین باعث کاهش مقدار گلوتاتیون، افزایش گونه های اکسیژن واکنشی (ROS)، مالونیل دی الدئید (MDA)، اینترلئوکین جاذب شیمایی مونوسیت و میزان عامل آلفا بافت مردگی توموری، کاهش پیش اکسیداز گلوتاتیون (GPX) و فعالیتهای دیسموتاز سوپر اکسید (SOD) و در نهایت باعث افزایش فعالیت اکسیداز زانتین (XO) در قلب می گردد. جذب اسید الاجیک باعث حفظ میزان گلوتاتیون شده، مقدار ROS و MDA را کاهش میدهد.. این یافته ها نشان می دهند که اسید الاجیک یک عامل محافظتی قلبی مستعد در برابر دوکسوروبیسین به شمار می رود.
سرطان سینه در دهه های اخیر موجب به وجود آمدن نگرانی جهانی شده است. مسئولیت جهانی سرطان سینه، متخصصین تومورشناسی را بر آن داشته تا راهکارهای جدیدی جهت پیشگیری و درمان سرطان سینه طراحی و گسترش دهند. Et al Butt, M. S در سال (۲۰۰۹) مشخص کردند که تشکیل رگهای خونی یکی از نکات اساسی در سرطان به ویژه سرطان سینه به شمار می رود. تومورها برای حفظ رشد خود نیازمند مواد مغذی کافی، اکسیژن، و روش های موثر ویژه ای جهت تحلیه مواد زائد و اضافی می باشند. به واسطه ی تشکیل رگهای خونی می توان به تمامی این موارد عنوان شده پرداخت؛ پروسه ای که در آن از رگهای درون پوش موجود، رگهای خونی جدیدی در داخل توده های تومور تشکیل می شوند. علاوه براین طبق شواهد و مدارک آزمایشگاهی موجود عنوان می شود که تشکیل رگهای خونی توموری از طریق آغاز، رشد و دگردیسی در سرطان سینه قابل کشف می باشد. بنابراین درمان ضد تشکیل رگهای خونی به یکی از مهم ترین ابعاد و شرایط موجود در درمان سرطان سینه تبدیل شده است.
پروسه تشکیل رگهای خونی با تعدل میان عوامل حمایت کننده و نیز عوامل ضد آنتی ژن هماهنگ می گردد. در طول رشد و پیشرفت سرطان سینه، پروسه ی تشکیل رگهای خونی پس از تهاجم رگ به داخل توده های تومور سینه اتفاق می افتد و در این هنگام فعالیت تحرک کننده ها از فعالیت متوقف کننده ها بیشتر می شود ، حداقل شش عامل رشد مرتبط با تشکیل رگهای خونی به صورت پوشیده وجود دارد که عامل رشد درون پوش عروقی (VEGF) در این میان مستعدترین تحریک کننده ی تشکیل رگهای خونی به شمار می رود .
فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) پروتئین مهم سیگنالینگ درگیر در هر دو عروق بافت (شکل گیری سیستم گردش خون) و رگ (رشد رگ های خونی را از عروق از قبل موجود)می باشد). عمل ویژه ی VEGF بر روی سلولهای درون پوش به طور عمده توسط دو نوع دریافت کننده ی کیناز تیروزین (یکی از انواع گیرنده هایی که در مسیر های پیام رسانی نقش دارد، می باشد. اصولا به صورت دیمر عمل میکند.نکته ی قابل توجه این است که ابتدا دو مونومر از این گیرنده همدیگر را فسفریله و فعال میکنند (Autophosphorylation) و سپس به همراه هم شروع به فعالیت کینازی و فعال کردن سایر پروتئین ها میکنند یعنی۱ VEGFR- و ۲ VEGFR-افزایش میابند.
۲VEGFR- ( باعث رگ زایی می شود ) از بین این دو گیرنده نقش مهم تری را در واسطه گری در مسیرهای سیگنالی ، تولید و نفوذ سلولهای درون پوش ایفا می نماید. فعالسازی۲ VEGFR- به فسفردار شدن چندین سیگنال دست پایین از جمله ERK, JNK, AKT کمک می نماید این سیگنال ها در ادامه باعث ترغیب و پیشرفت تکثیر، جابجایی و تشکیل لوله سلولهای درون پوش می گردد. مورد هدف قرار دادن سلولهای درون پوش در درمان ضد تشکیل رگهای خونی بسیار حائز اهمیت می باشد.
VEGFR-2 به یک هدف درمانی مهم برای درمان سرطان با عملکرد ضد تشکیل رگهای خونی تبدیل شده است.
شکل (۲-۴)
VEGFR-2 به لحاظ ساختاری از ۱۳۵۶ آمینواسید در انسانها تشکیل شده و به سه حوزه به این شرح تقسیم بندی می گردد: حوزه ی بیرون سلولی پیوند ۲– VEGF متشکل از هفت جزء شبیه ایمونوگلوبین، حوزه فراغشایی و حوزه ی تحریک کننده ی درون سلولی با فعالیت کینازی تیروزین می باشد.
۲ VEGFR-به محض پیوند با VEGF در حوزه ی بیرون سلولی دستخوش دی مری شدن گشته و در حوزه ی تحریک کننده ی درون سلولی با مصرف ATP به طور خودکار فسفریل دار می گردد و این اتفاق به همراه فعالسازی سیگنال دهی آبشاری پایین دست که باعث تحریک تشکیل رگهای خونی می گردد، رخ می دهد.
بنابراین منطقه پیوند ATP و مناطق پیرامونی کمتر محافظت شده برای طراحی عامل ضد۲ -VEGFR از اهمیت ویژه ای برخوردار می باشند.
متوقف کننده های مولکولی کوچک فعال دهانی۲ VEGFR- هم اکنون در آزمایشات کلینیکی مواردی چون سانی تینیب، واندتانیب و سورافنیب را شامل می شوند. متاسفانه درمانهای بلند مدت با بهره گرفتن از این مواد می تواند عوارض جانبی و تاثیرات منفی مانند خونریزی، فشار خون بالا و سوراخ شدن معده را در پی داشته باشند. بنابراین متوقف کننده های خنثی که می توانند فعالسازی VEGFR را متوقف سازند مجددا مورد توجه قرار گرفته اند. بسیاری از ترکیبات فنولی طبیعی یا مشتقات ویژه ی آنها از ویژگیهای ضد سرطانی برخوردار می باشند. از این میان می توان به اسید الاجیک و اسید جاسمونیک اشاره کرد که یک ماده پلی فنیلی مولکولی کوچک بوده و در میوه ها و سبزیجات یافت می شود. طبق بسیاری از مطالعات صورت گرفته گزارش شده است که اسید الاجیک می تواند از طریق عمل مستقیم به عنوان ضد اکسنده یا به واسطه ی فعالسازی سیستم های آنزیمی ضد اکسنده سلولی، تاثیرات ضد اکسندگی را اعمال نماید.
علاوه براین مشخص شده که اسید الاجیک از طریق متوقف نمودن تکثیر سلولی تومور شامل مرگ سلولی، شکستن پیوند DNA به مواد سرطان زا، و مهم تر از همه با توزیع پروسه ی تشکیل رگهای خونی مورد نیاز برای رشد تومور می تواند در پیشگیری از ایجاد سرطان موثر باشد. با این وجود مکانیسم های درگیر در این کار به طور کامل و جامع تضعیف نمی گردند.
تاثیرات اسید الاجیک بر روی متوقف نمودن تشکیل رگهای خونی سرطان سینه در بافت زنده و در محیط مصنوعی، در این تحقیق و بررسی مورد تایید قرار گرفته اند. اسید الاجیک می تواند به طور قابل توجهی مانع از فعالیت کیناز۲ VEGFR- شده و مسیر سیگنال دهی آن را در بافت زنده و نیز محیط مصنوعی، مسدود نماید. در عین حال مشخص شده که فعل و انفعال ساختاری میان اسید الاجیک و VEGFR براساس تجزیه و تحلیل مجازی از فرم و ساختار ثابتی برخوردار می باشد؛ طی تجزیه و تحلیل نیز مشخص گردید که پیوند هیدروژنی و فعل و انفعالات اروماتیک نیز شکل گرفته است.
شکل (۲-۵)
رزیسیتین که یک آدیپوسیتوکین می باشد یک فاکتور مترشحه از بافت چربی است، که با ایجاد مقاومت به انسولین دیابت و چاقی را به هم مرتبط کرده وهمچنین عوارض قلبیعروقی را نیز به دنبال خواهد داشت. Galic et al ( 2010 ) رزیسیتین را (فاکتور مترشحه از آدیپوسیت) رابط چاقی با دیابت نوع ۲ و مقاومت به انسولین در جوندگان اعلام کردند، اما ارتباط آن با دیابت در انسان نامشخص باقی مانده است. مطالعات اخیر نشان داده اند که بافت چربی از طریق ترشح ادیپوسیتوکین های نهایی مثل لپتین، ادیپونکتین، رزیستین، مهارکننده شماره یک فعال کننده پلاسمینوژن (Plasmingen activator inhibitor) اینترلوکین ۶، تومور نکروزیس فاکتور ) αیکی از سایتوکایین هایی است که به شدت نقش آن در القای مقاومت به انسولین شناخته شده است و در چاقی به میزان قابل توجه افزایش می یابد) و
۴ )Retinol binding proteinیکی از ادیپوکایین های تازه کشف شده بوده و به مقدار زیاد به وسیله بافت کبد و بافت چربی تولید میگردد افزایش آن طبق مکانیسم ناشناخته ای باعث مهار برداشت گلوکز در ماهیچه و القای تولید گلوکز در کبد می گردد) ، سبب افزایش سرین ،تره اونین ،فسفوریلاسیون سوبسترای گیرنده انسولین (IRS1) میشوند که این عمل باعث اختلال در سیگنالینگ انسولین می گردد. و از طرف دیگر وجود مقادیر بالاتر اسیدهای چرب در جریان خون و ورود آن به سلو لهای هدف انسولین (سلول های بافت ماهیچه) با وساطت متابولیتهای اسیدهای چرب مثل دی آسیل گلیسرول و سرامید با افزایش فعالیت فسفاتازها سبب القا مقاومت به انسولین می گردد. ذخیره نا به جای چربی به طور مزمن، اسیدهای چرب افزایش یافته خون که در فرد چاق حضور دارند باعث انباشت نابه جای چربی به عنوان تر یگلیسرید در ماهیچه و کبد می گردد. این تجمع به وسیله مولکول های مشتق از تری گلیسرید مثل دی آسیل گلیسرول سبب مقاومت به انسولین یا فعال کردن مسیرهای مخرب داخل سلولی از قبیل تولید ROS و در نهایت باعث ناکارایی میتوکندری و استرس شبکه آندوپلاسمی میگردد. انار منبع غنی از ترکیبات مورد استفاده جهت درمان بیماریهای متابولیک از جمله دیابت نوع ۲ می باشد. ما در این تحقیق به این نتیجه رسیدیم که مصرف عصاره ی میوه انار PFE به طور برجسته ای از مقدار رزیستین سرم خون در موشهایی که تخمدان آنها برداشته شده است می کاهد؛ این مدل عنوان شده ” یک مدل حیوانی با مقدار رزیستین افزایش یافته در سرم خون و آشکار شدن mRNA رزیستین تنظیم شده فعال در بافت چربی سفید به شمار می رود. علاوه براین PFE به طور قابل توجهی باعث کاهش ترشح و نیز مقدار پروتئین درون سلولی رزیستین در آدیپوسیت موشی شده اما در میزان آشکار شدن mRNA رزیستین هیچ تغییری اعمال ننمود. زمانی که سنتز و ترکیب پروتئین ابتدایی با متوقف کننده ی سیکلو هگزیمید متوقف می گردد در اینصورت مقدار پروتئین رزیستین درون سلولی به طور قابل توجهی به واسطه ی PFE کاهش می یابد و این مسئله نشان می دهد که PFE منجر به تحریک و افزایش تجزیه ی رزیستین در سطح پروتئین شده است.. این نتایج به دست آمده نشان می دهند که EA با یک مکانیسم جدید یعنی تجزیه ی پروتئین رزیستین درون سلولی در ادیپوسیت در انار باعث متوقف شدن ترشح رزیستین می گردد.
تابش UV از خورشید در مبحث بیماری زایی آسیب پوستی توسط et al j . ) Bae2010) به عنوان یک عامل ریسک محیطی مستعد، مطرح شده است. اغلب آسیب های پوستی ناشی از تابش پرتو ماوراء بنفش (UVA) از خورشید با بار اکسایشی مرتبط می باشند. هدف از این تحقیق این است که نقش محافظتی اسید الاجیک که یک ماده ضد اکسنده طبیعی می باشد را در برابر بار اکسایشی مرگ سلولی به وجود آمده از تابش ماورائ بنفش را در سلولهای کراتینوسیت انسانی (HaCaT) مورد تحقیق و بررسی قرار داده و مکانیسم های موجود و مربوطه که پایه و اساس این اثر محافظتی را تشکیل می دهند، را آشکار سازند. اسید الاجیک باعث می گردد تا امکان ادامه حیات HaCaT به طور قابل توجهی افزایش یابد و تشکیل MDA و تولید ROS تحریک شده توسط UVA نیز متوقف گردد. علاوه براین طی تحقیقات مستمر مشخص گردید که آماده سازی اسید الاجیک از تخریب و آسیب دیدگی DNA که به واسطه ی تحریک UVA ایجاد می گردد، پیشگیری می نماید. همچنین با سنجش و ارزیابی های صورت گرفته با کاهش چند تکه و چند پاره شدن DNA، بدکاری میتوکندری، فشار و بار ER، فعالسازی کاسپاس ۳، مشخص گردید که اسید الاجیک باعث می گردد تا از مرگ سلولی تحریک شده توسط UVA در سلولهای HaCaT به طور قابل توجهی جلوگیری شود. بنابراین اسید الاجیک می تواند در درمان آسیب های پوستی تحریک شده و به وجود آمده توسط UVA سودمند واقع گردد.
امروزه بیماری های قلبی و عروقی از عمده ترین علل مرگ و میر در اکثر جوامع وکشورها محسوب می شوند. در سال ۱۹۹۰ حدود ۳۰ درصد از مرگ و میر ناشی از بیماری های قلبی و عروقی بوده است، پیش بینی می شود تا سال ۲۰۲۰ ، این بیماری ها سبب ۴۰ درصد از مرگ و میردر سراسر جهان باشند و در رأس ۱۵ علت بار جهانی بیماری ها قرار گیرند .بیماری های قلبی و عروقی بعنوان یکی از جدی ترین مشکلات مربوط به سلامت در اواخر قرن بیستم و آغاز قرن بیست و یکم به شمار می آیند، همچنینDebra A ( 2008 ) بیان کردند شاه توت می تواند با کاهش استرس اکسیداتیو القا شده توسط پر اکسید هیدروژن و همچنین کاهش مقاومت محیطی در کاهش فشارخون و سلامت قلب نقش داشته باشد.
نتیجه گیری: مصرف شاه توت در افراد با اختلالات لیپیدی می تواند بر فاکتورهای خطر که بر روی سلامت قلب تاثیر مطلوبی ندارند از جمله آپولیپوپروتئین ها (عملکرد آپولیپوپروتئین ها: انتقال تری گلیسریدهای خارجی، ویتامینهای محلول در چربی و داروها می باشد )، فشارخون ونشانگرهای التهابی اثر مثبت بگذارد.
رادیکال های آزاد مولکول هایی هستند که از نظرشیمیایی بسیار فعال بوده و تولید این رادیکال ها یک فرایند طبیعی در واکنش های متابولیسمی بدن می باشند. این رادیکال ها ممکن است در جریان بیماریهایی مانند دیابت تولید شوند که از طریق ترکیب با آنتی اکسیدان ها از بدن حذف می شوند. از آنزیم های آنتی اکسیدان مهم شناخته شده می توان سوپر اکسید دیسموتاز ،گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز را نام برد.
ترکیبات ناپایدار رادیکال های آزاد بر روی چربی ، و کربوهیدرات ، پروتئین تاثیر می گذارند که از بین این مواد چربی ها نسبت به رادیکال های آزاد دارای بیشترین حساسیت می باشند که منجر به ضایعه اکسیداتیو می شوند و تاثیر این رادیکال ها توسط سیستم دفاعی آنتی اکسیدانی به طورطبیعی خنثی می گردد. اثر دفاعی اکسیداتیو توسط یک سری آنتی اکسیدان های آنزیمی و غیر آنزیمی یعنی ویتامین ها افزایش میابد. رادیکال های آزاد و یا کاهش سطح آنتی اکسیدان ها ممکن است باعث تخریب اکسیداسیونی سلولی اسیدهای چرب با چند پیوند دوگانه موجود در ساختمان غشای سلولی شده و به عنوان پراکسیداسیون لیپید شناخته می شود در صورتی که این تخریب اکسیداسیونی شروع شود به طور زنجیر وار ادامه یافته و مالون دی آلدئید تولید می شود. این وضعیت در نهایت ممکن است باعث مرگ سلولی همراه با علایم گسترده بیماری شود. عدم تعادل بین اثر دفاعی آنتی اکسیدان ها وافزایش تولید رادیکال های آزاد باعث حالاتی می شودکه به آن استرس اکسیداتیو می گویند. استرس اکسیداتیو در نتیجه افزایش تولید اکسیدان هایی مثل اکسیژن های فعال بوجود می آید که این وضعیت ممکن است باعث آسیب سلولی شده و در بروز بعضی ازبیماری ها نقش داشته باشد.
مطالعات انجام شده توسط et al Boyle (2001 ) نشان داده است که عوارض بیماری دیابت ممکن است تاحدودی با استرس اکسیداتیو ارتباط داشته باشد بیماری دیابت یکی از بیماری های اصلی در کشور های پیشرفته می باشد. میزان مرگ و میر بیماران دیابت نسبت به افراد سالم به خصوص در رابطه با بیماری قلبی و عروقی افزایش نشان داده است . دلایل احتمالی این وضعیت وجود استرس اکسیداتیو در بروز بیماری قلبی- عروقی، کلیوی و چشمی نقش می باشد .
Hassoun EA et al در سال ( ۲۰۰۴ ) به تاثیر مواد آنتی اکسیدانی در الاجیک اسید در مقابل استرس اکسیداتیو ناشی از ۳ALCL پرداختند آلومینیوم باعث افزایش MDA ( مالون دی آلدئید) بعنوان یک شاخص از پراکسیداسیون چربی و استرس اکسیداتیو در کبد موش میشود اسید الاجیک و اسید جاسمونیک بعنوان یک پلی فنل باعث مهار پراکسیداسیون لیپیدها و محافظت سلول میشوند اسید الاجیک با افزایش میزان ویتامین E که یک آنتی اکسیدان قوی میباشد باعث مهارسمیت الومینیوم میشود.
در پژوهشی که در ایران توسط Zandi, P و همکارانش( ۲۰۰۴) به منظور ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی برخی ترکیبات فنلی طبیعی انجام شد از تالو اولئین به عنوان محیط چربی استفاده گردید. از آنجا که چربی های ذخیره ای حیوانی از لحاظ آنتی اکسیدانهای طبیعی ضعیف هستند، لذا مطالعه فعالیت آنتی اکسیدانها در آنها الگوهای رفتاری مناسبی را ارائه می نماید. جهت فراکسیونه کردن تالو و جداسازی تالو اولئین، از روش فراکسیون گیری ۳ مرحله ای با حلال استن در دماهای ۱۵و۲۵ درجه سانتی گراد استفاده شد. به منظور پایدارسازی تالو اولئین، فعالیت آنتی اکسیدانی ترکیبات فنلی شامل اسید گالیک، اسید کافئیک، کاتچین،کوئرستین،اسیدتانیک، اسید الاجیک و اسید سالیسیلیک در غلظت های
۲۰۰ mg/L ،۱۰۰،۸۰،۶۰،۴۰و در دمای ۱۵۰ و به روش رنسیمت، مورد بررسی قرار گرفت.
نتایج بدست آمده نشان داد که در میان ترکیبات مورد استفاده، اسیدگالیک دارای بالاترین فعالیت آنتیاکسیدانی و اسید الاجیک دارای پایینترین فعالیت آنتیاکسیدانی بوده ضمن اینکه اسید سالیسیلیک فاقد فعالیت آنتیاکسیدانی میباشد. در این میان اسید گالیک، کوئرستین، کاتچین و اسید کافئیک در مقایسه با توکوفرول فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتری داشته اما اسید الاجیک و اسید تانیک در مقایسه با توکوفرول پایداری کمتری نشان دادند.
)certal et al 1996 )گزارش کردند که اسانس مریم گلی به خصوص برخی ترکیبهای موجود درآن از جمله، ۱و ۸-سینئول، توژان، کامفور دارای خاصیت ضد میکروبی، آنتی اکسیدان و ضد سرطان است .در دهه ۱۹۶۰ جاسمونات به عنوان متابولیت ثانویه در اسانس گیاه گل یاس مشاهده شد. دو دهه پس از شناسائی اولیه جاسمونات ها )koo & Howe 2009) تأثیر فیزیولوژیکی آنها را شناسائی و به عنوان ترکیبات پیش برنده ی پیری، بازدارنده ی رشد و محرکهایی برای متابولیسم ثانویه در گیاهان عالی، معرفی کردند.
اسید جاسمونیک ترکیبی مشتق شده از اسید چرب لینولئیک اسید است. سنتز این اسید از اسید لینولئیک به وسیله روش Octadecanoid (مسیر انتقال سیگنال اکتادکانوئید نقش مهمی در بروز پاسخهای دفاعی گیاهان علیه استرسهای ناشی از عوامل زنده و غیرزنده ایفاء می کند. جاسمونیک اسید و مشتقات آن نظیر متیل جاسمونات فرآورده های نهایی مسیر اکتادکانوئید هستند که پس از طی مراحل مختلف ناشی از عملکرد آنزیمهای متعدد بر روی اسیدهای چرب اشباع نشده موجود در کلروپلاست سلولهای گیاهی و اکسیداسیون آنها تولید می شوند و در بروز پاسخهای دفاعی گیاه دخالت دارند). می باشد . مهمترین نقش اسید جاسمونیک ممانعت از رشد، پیری و ریزش برگ گیاه می باشد .
)Rubio et al 2009) بیان داشتند اسید جاسمونیک در به وجود آمدن جوانه در سیب زمینی و پیاز نقش دارد. همچنین نقش مهمی در پیچ خوردگی در گیاهان و همچنین مقاومت سیستماتیک آنان دارد.
موسوی، ع ( ۱۳۹۰ )بیان داشتند هنگامی که گیاهان توسط آفات مورد حمله قرار می گیرند، گیاه باآزاد کردن اسید جاسمونیک واکنش نشان می دهد، که این عمل ازهضم کردن پروتئین توسط حشره ممانعت به عمل می آورد(اسید جاسمونیک مهمترین هورمون مقاومت زیستی و غیر زیستی است. این هورمون بعد از
زخم شدن گیاه به سرعت در بافتهای زخمی و غیر زخمی تجمع پیدا میکند.
موسوی، ع ( ۱۳۹۰ ) همچنین بیان داشت که جاسمونیک اسید با اثر بر روی فعالیت آنزیم های آنتی
اکسیدان مانند کاتالاز، سوپراکسید دیسموتاز، پلی فنل اکسیداز، پراکسیداز و تنش- های خشکی، گرما، سرما و شوری ، فلزات سنگین وغیره بیماری های گیاهی را کاهش می دهد.
فصل سوم
روش تحقیق
روش تحقیق براساس روش تجربی است که به شرح زیر است:
تهیه محیط کشت بافت ریه (MLCM):
موشها با اتر کشته می شوند .پوست شکم وسینه با الکل ۷۵% وبتادین ،استریل وسپس تحت شرایط استریل با کمک وسایل جراحی استریل پوست بریده و کنار زده می شود . بخش جلویی دنده ها و جناق بریده و برداشته می شود . ریه ها از بخش انتهای نایژه ها جدا و از قفسه سینه خارج می شود وبه پتری حاوی سرم نیزیولوژی استریل منتقل می گردد. پس از جدا کردن باقی مانده نای ونایژه ها جدا وحداقل ۳ بار شستشو در سرم فیزیولوژی یا محیط کشتDMEM بدون سرم(رقیق شده به نسبت ۱:۱ ) از Stock،لب های ریه در پتری حاوی محیط کشت چند تکه و آماده توزیع در پتری های کشت می شوند . به هر پتری ml 3 محیط کشت GMEM 1:1 رقیق شده از Stock،حدود ۵/۰ گرم از قطعه ریه (حدود یک جفت ریه) اضافه کرده وبا قیچی جراحی وپنس استریل وتحت شرایط استریل قطعات ریه به ابعاد بسیار کوچک خرد می شوند.کشت ها به مدت ۲۴ساعت در C 37، CO2 5% ورطوبت کامل انکوبه می شوند .
پس از۲۴ ساعت انکوباسیون محتوای پتری ها تحت شرایط استریل به لوله های پلاستیکی دردار (فالکون) منتقل میشوند سوپرناتانت برای ازمایشات بعدی مورد استفاده قرار داده می شود .
۳-۱ آنتی گلایکشن
سنجش ۳- داکسی گلوکوزون(۳D G) : بر اساس روش HPLC انجام میشود بدین منظور ۳۰۰ میکرولیتر از عصاره به ۳۰ میکرولیتر اسید پر کلریک ۲۰٫/. اضافه شده سانتریفوژ میگردد مایع روئی با کربنات سدیم خنثی شده و به آن ۱/۰ درصد از ماده ی ۲و۳- دی آمینو نفتالن و ۰۰۵/۰ درصد از ماده ی ۲و۳ پنتان دی ان اضافه میگردد. پس از ۴ ساعت عمل استخراج با اتیل استات انجام شده و به ماده ی استخراجی پس از تبخیر اتیل استات , در متانول مجددا حل میشود و به ستون HPLC فاز معکوس ODS-80 TM( 4.5*250 میلی لیتر) تزریق میگردد و با حلال فسفات- متانول- استونیتریل شستشو و پیک خروجی در ۲۶۸ نانومتر سنجش میگردد. برای تعیین غلظت از منحنی استاندارد استفاده میشود. مقادیر بر حسب پیکو مول بر گرم بافت بیان میشود.