۱-حدود خدمات : همان انواع ابر ها هستند نظیر ابر عمومی ابر خصوصی و ابر هیبیریدی و ابر انجمنی
۲-نوع خدمات [۱]: که عبارتند از :
IAAS : دسترسی به منابع مجازی نظیر Cpu و پایگاه داده و … را فراهم می کند و به مشتری امکان اجرای نرم افزار خود را بر روی منابع می دهد مانند EC2 وS3 و EBS و Windows Azure
PAAS : فراهم کننده خدمات میان افزاری و سیستم های زمان اجرا می باشد که در بالای IAAS قرار دارد
SAAS : برنامه های کامل را بر روی شبکه محاسبات ابری اجرا می کند که بیشتر توسط سازمان ها مورد استفاده قرار میگیرد نظیرGoogleApp [9]
خدمات دیگری که برای کاربر ارائه می شود به شرح زیر می باشد:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
سرویس های متن باز : این ابزار امکان مدیریت و نظارت بر روی ابزار های مجازی موجود را به کاربر می دهد اکثر سرویس های متن باز در سطح IAAS و PAAS هستند و تعداد کمی در سطح SAAS قرار دارند[۱۰] همچنین بیشتر بستر های متن باز بر اساس لینوکس هستند که باعث محدود شدن گروه های مشتری می شود[۱۱] از جمله این ابزار می توان به Open Nebula اشاره کرد که مبتنی بر استاندارد می باشد که برای ساخت ابرهای خصوصی و عمومی و هیبریدی از آن استفاده می شود[۱۲]
میزبانی بازی های کامپیوتری : این قابلیت حمل باعث می شود بازی از مکان های مختلف ادامه پیدا کند[۱۳]
مدل SOA
راه حل هایی برای ساخت و سازمان دهی و استفاده مجدد از مولفه های محاسباتی را معرفی می کند SOA و شبکه محاسبات ابری در کنار یکدیگر قرار دارند و از هم حمایت می کنند و نیز تکمیل کننده یکدیگر می باشند. شکل ۳ این نوع معماری را نشان می دهد .
شکل ۳- معماری SOA [14[
SOAاز لایه های مختلف تشکیل می شود که عبارتند از:
لایه شخصی فراهم کنندگان سرویس : این لایه شبیه ابر پیاده سازی شده ی کنونی است که هر فراهم کننده سرویس دیتاسنترهای خود را در آن می سازد و هر ابر می تواند از تکنولوژی های مجازی سازی خود یا از تکنولوژی های منبع باز استفاده کند در داخل این لایه موارد زیر وجود دارد ۱- اعزام کننده در خواست ۲- نظارت بر ماشین های مجازی ۳-حاکمیت سرویس که درخواست ها را به منابع در دسترس اختصاص می دهند
لایه نگاشت: فراهم کنندگان سرویس ممکن است به استاندارد های محکمی نرسند و آن ها پیاده سازی هایی را انجام دهند که با ویژگی های اضافی همراه باشد که در استاندارد ها وجود نداشته باشد.این لایه به این دلیل ایجاد شده است که تفاوت میان فراهم کنندگان سرویس را بپوشاند و به مهاجرت برنامه ها از یک ابر به ابر دیگر کمک کند در این لایه موارد زیر وجود دارد
ذخیره سازی : به منظور دستکاری داده ها در ابر نظیر بروز رسانی و وارد کردن و پاک کردن و انتخاب داده ها مورد استفاده قرار می گیرد.
محاسبات: درباره محاسبات توزیع شده در ابر استفاده می شود
ارتباط: به عنوان شمای ارتباطی بین ابر ها می باشد
لایه کارگزار: بین لایه SOA و فراهم کننده سرویس قرار گرفته است و هر سرویس بزرگ یک کارگزار مخصوص به همان سرویس دارد . این لایه دارای بخش های زیر می باشد:
ابر انتشار دهنده اطلاعات: مشخصات و اطلاعات هزینه ها را به کارگزار اطلاع می دهد
رتبه بندی: رتبه بندی منابع منتشر شده را در اختیار کارگزار قرار می دهد.خدمات می توانند در مدل های مختلفی دسته بندی شوند نظیر قیمت و قابلیت اطمینان و در دسترس بودن و امنیت
مذاکره پویا برای سطح خدمات : با توجه به پویا بودن درخواست ها در کسب و کار از آن استفاده می شود
مدل ارائه بر حسب تقاضا: لایه SOA [14]
معماری باز در پردازش ابری
معماری باز تمام بخش های ابر را شامل می شود این معماری روشی برای ایجاد بستر برای سرویس ها در قالبی مقیاس پذیر و قابل پیکره بندی می باشد و مجموعه ای از سرویس های اشتراکی و عمومی را برای ساخت بستر های ابری ارائه می دهد تا سرویس دهندگان بتوانند ابرهای خود را بر روی این سرویس ها قرار دهند .
۷ قانون باید در معماری باز سیستم های محاسبات ابری مورد استفاده قرار می گیرد . ۱-مدیریت پشتیبانی از اکوسیستم محاسبات ابری این اکوسیستم ها عبارتند از سرویس ها و کاربران نهایی و … ۲- مجازی سازی برای خدمات پایه ای ابر که مربوط به مجازی سازی سخت افزار و نرم افزار می شود ۳- خدمات جهت سرویس های مشترک قابل استفاده مجدد ۴- ارائه مجوز برای گسترش و اشتراک ابر ۵- توانایی تنظیم ابرهای ارائه شده ۶- نشان دادن اطلاعات بصورت یکپارچه ۷- کیفیت ابرCCOA [15].
انواع معماری های پیاده سازی شده
نمونه ای از معماری های انجام شده در سطح های مختلف در زیر ارائه شده است
در [۱۶]IBM یک فراهم کننده را برای محدود کردن منابع مورد استفاده قرار داده است و عدم همکاری میان فراهم کنندگان ابر مانع گسترش آن در میان ابر ها شده است به این معماری , معماری مخزن گفته می شود که هدف آن ایجاد مجموعه ای از فراهم کنندگان ابر چندگانه بصورت منبع یک پارچه است که سطح خدمات رسانی را تضمین کند می باشد.در معماری مخزن منابع محاسباتی در یک طرف قرار گرفته اند که بوسیله لایه مجازی داخل محیط اجرای مجازی قرار دارد جدا می شوند این معماری اجازه ی اجرای مولفه / سرویس را در محیط های مجازی نمی دهد.
در [۱۷] بستر های نرم افزاری برای محیط های دات نت معرفی می کند که ANEKA نام دارد. ANEKAمحیطی سرویس گرا و قابل گسترش در زمان اجرا می باشد که به توسعه دهنده اجازه اجرای برنامه های دات نت را می دهد و همچنین اجازه چند نوع برنامه نویسی را به آنها می دهد.
در [۱۸] یک معماری بازار گرا ارائه شده است که در جزییات از ANEKA استفاده کرده است که هدف آن تنظیم عرضه و تقاضای منابع ابر برای رسیدن به تعادل در بازارمی باشد و بخش QOS را برای اختصاص منابع ارتقا می دهد که اختصاص دهنده از بخش های آزمایش کننده درخواست سرویس و کنترل دسترسی و نظارت بر ماشین های مجازی و نظارت بر درخواست ها و اعزام درخواست تشکیل شده اند.
در [۱۹] بستر سرویس گرایی را معرفی می کنند که تحویل سرویس را از طریق وب سرویس هایی که مبتنی بر برنامه ها هستند ارائه می کنند که توسط مجموعه ای از خدمات عملیاتی و کسب کار مشترک انجام می گیرد و این مدل از چند مستاجری نیز پشتیبانی می کند.
معماری های بخش ذخیره سازی
در حال حاضر معماری های زیادی برای بخش ذخیره سازی در شبکه محاسبات ابری وجود دارد که توسط بستر سرویس های مختلف ارائه شده است که اکثرا پیچیده و ناسازگار می باشند.
از جمله نیازهای لازم و گسترده برای بخش ذخیره سازی می توان به کم هزینه بودن اجزای آن و نگه داری آسان و قابلیت اطمینان و امنیت و قابل بازگشت بودن آن اشاره کرد.ساختار معمولی بخش ذخیره سازی در شبکه ابری شامل مجموعه ای از منابع ذخیره سازی و فایل های سیستمی توزیع شده و سطح توافق در خدمات و رابط خدمات و غیره می باشد.
تمامی اجزا را می توانیم به چند گروه تقسیم کنیم که عبارتند از بخش فیزیکی و منطقی و ارتباطات بین آن ها. با بهره گرفتن از ایده این گروه بندی ، مدل لایه ای مطابق شکل ۴ معرفی می شود.
شکل ۴- معماری لایه ای[ ۲۷]
شبکه و زیر ساخت ذخیره سازی : شبکه های توزیع شده سیمی و بی سیم و وسایل ذخیره سازی شبکه در آن قرار دارد.
مدیریت ذخیره سازی: منابع ذخیره سازی توزیع شده جغرافیایی در آن است که به دامنه ها و موجودیت های منطقی دسته بندی می شوند که داده ها می توانند بصورت فایلی یا بلاکی در رسانه های ذخیره سازی ذخیره شود.
خوشه های مدیریت متا دیتا ها : در این بخش اطلاعات دامنه متا دیتا های ذخیره سازی داده ها قرار دارد و همکاری بین دامنه های مختلف را به منظور تعادل بار فراهم می کند.
پوشش ذخیره سازی: مجازی سازی و بازیابی خدمات و تغییر مسیر در این بخش صورت می گیرد
رابط سرویس: سیستم ذخیره سازی محاسبات ابری رابط یکنواخت برای مشتریان را فراهم می کند که بتواند توسط مشتریان دسترسی داشته باشند و از دسترسی مشتریان غیر قانونی جلوگیری کند. [۲۷]
انواع ابر
ابر ها انواع مختلفی در شبکه محاسبات ابری وجود دارند که عبارتند از:
ابرکلاسیک : حمایت از داده ها بصورت کلاسیک که پیاده سازی آن آسان است اما امنیت جریان داده بین کاربر و ابر وجود ندارد.
ابر دوقلو: باعث بهینه سازی منابع گران می شود اما از حالت اول گران تر است.