شکل ۲‑۲- مراحل لایهنشانی احیایی
بعد از تهیه محلول، جهت زدودن چربی و آلودگیهای سطحی ابتدا پارچه در محلول حاوی ۲ گرم بر لیتر شوینده در دمای ۶۰ درجه سانتیگراد به مدت ۳۰ دقیقه شستشو داده شد. قبل از فرایند حساسسازی و فعالسازی، پارچه توسط پلاسمای اکسیژن یا سدیم هیدروکسید مورد عمل قرار گرفته شد. پس از آبکشی به مدت ۱۰ دقیقه در دمای محیط در محلول اسیدی کلرید قلع غوطهور گردید تا عملیات حساسسازی روی سطح پارچه انجام گیرد. سپس پارچه با آب دوبار تقطیر آبکشی شد و بعد از حساسسازی، پارچه به مدت ۱ دقیقه در دمای محیط در محلول اسیدی کلرید پالادیوم قرار داده شد تا سطح پارچه فعال شود. پس از مرحلهی فعالسازی، پارچهی فعالشده به مدت ۵ دقیقه با آب دوبار تقطیر آبکشی شد.
روش لایهنشانی احیایی با مس
پس از عملیات حساس سازی و فعال سازی، نمونه در محلول لایه نشانی با مس که شامل: ۳ گرم بر لیتر سولفات مس، ۴/۰ گرم بر لیتر سولفات نیکل،۱۱ گرم بر لیتر هیپوفسفیت سدیم،۱۰ گرم بر لیتر سیترات سدیم و ۱۱ گرم بر لیتر اسید بوریک میباشد، غوطهور گردید. نمونه به مدت ۲۰ دقیقه تحت دمای۸۰ درجه سانتیگراد باقی می ماند و pHحمام به وسیله سود در ۵/۹ تنظیم شد.
پس از لایهنشانی، به منظور تثبیت و جلوگیری از اکسیداسیون نهایی، پارچهی پوشش داده شده را به مدت ۲۰ دقیقه در آب دوبار تقطیر با دمای ۴۰ درجه سانتیگراد قرار داده شد. سپس پارچهی لایهنشانی شده در دمای۷۵ درجه سانتیگراد در آون خشک شد.
لایهنشانی احیایی با نیکل
مواد مورد استفاده در لایهنشانی با نیکل
پارچهی ۱۰۰ درصد پلیاستر با تراکم تار و پود (۳۰×۳۵) و ابعاد نمونه ۵ × ۵ سانتیمتر ، شوینده Dyatex ANW (آنیونیک/نانیونیک) از شرکت دایر شیمی، سود(NaOH)، کلرید قلع(SnCl2)، اسید کلریدریک(HCL)، کلرید پالادیم (PdCl2)، سولفات نیکل(NiSO4.6H2O)، هیپوفسفیت سدیم(NaH2PO2.H2O)، اسید بوریک (H3BO3)و سیترات سدیم(C6H5Na3O7.2H2O) است همه این مواد شیمیایی از شرکت مرک آلمان خریداری شده است.
روش لایهنشانی احیایی با نیکل
مراحل لایه نشانی احیایی نیکل بر روی پارچهی پلیاستری مشابه فرایند لایهنشانی احیایی مس است و فقط در محلول لایهنشانی احیایی نیکل، سولفات مس وجود ندارد. پس از عملیات حساسسازی و فعالسازی، نمونه در محلول لایهنشانی نیکل که شامل: ۲ گرم بر لیتر سولفات نیکل، ۵ گرم بر لیتر هیپوفسفیت سدیم،۵/۱ گرم بر لیتر سیترات سدیم،۴ گرم بر لیتر اسید بوریک میباشد، غوطهور میگردد. نمونه به مدت ۷۰ دقیقه تحت دمای ۷۰ درجه سانتیگراد باقی ماند. pHحمام به وسیله سود ۱۰ تنظیم شد.
پس از لایهنشانی، به منظور تثبیت و جلوگیری از اکسیداسیون، پارچهی پوشش داده شده را به مدت ۲۰ دقیقه در آب دوبار تقطیر با دمای ۴۰ درجه سانتیگراد قرار داده شد. سپس پارچهی لایهنشانی شده در دمای۷۵ درجه سانتیگراد درآون خشک شد.
مواد و روشهای مورد استفاده برای ساخت منسوج رسانا توسط پلیمرهای رسانا
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
مواد و روشهای مورد استفاده برای ساخت منسوج رسانا توسط پلیمر رسانای پلیانیلین
مواد برای پوششدهی منسوجات با بهره گرفتن از پلیانیلین
مونومر انیلین که از شرکت آلدریچ تهیه شده بود و قبل از استفاده دو بار تقطیر شده و در زیر دمای ۱۸- نگهداری گردید. عامل دوپینگ آمونیوم پرسولفات (APS)[23]، اسید کلریدریک (HCL) ، AMPSA[24] و DCA[25] همگی از شرکت مرک و شوینده Dyatex ANW (آنیونیک/نانیونیک) از شرکت دایر شیمی خریداری شده است. پارچه پلی استر و در تمامی مراحل آزمایش از آب دو بار تقطیر استفاده شده است.
پوششدهی منسوجات با بهره گرفتن از پلیانیلین به روش پلیمریزاسیون شیمیایی
ابتدا قبل از انجام آزمایش باید از خالص بودن منومر انیلین مطمئن شد به همین دلیل برای تصفیه و خالص سازی منومر انیلین، نمونه ناخالص اولیه در اثر حرارت تبخیر شده و بخار های حاصل، در یک مبرد، به صورت منومر خالص انیلین جمعآوری گردید. این عملیات در دمای جوش بین۴۰ تا ۱۵۰ درجه سانتیگراد در آزمایشگاه انجام می شود. همانطور که در شکل ۲-۳ نشان داده شده است.
شکل ۲‑۳- تقطیر مونومر
پس از شستشوی اولیه و فرایند آماده سازی، پارچه دور همزن مکانیکی پیچیده و در محلول مونومر قرار داده شد. سرعت همزن ۵۰ دور بر دقیقه تنظیم گردید. محلول مونومر شامل ۶/۰ مولار مونومر انیلین در اسیدکلریدریک ۵/۳ مولار بود. به منظور آغشته شدن پارچه با محلول مونومر، پارچه به مدت دو ساعت در دمای ۴۰ درجه همراه با همزن در محلول مونومر غوطهور گردید. سپس محلول مونومر را در حمام آب[۲۶] با دمای ۵ درجه قرار داده شد همانطور که در شکل ۲-۴ نشان داده است.
شکل ۲‑۴- حمام آب
سپس محلول اکسیدکننده (شامل ۶/۰ مولار آمونیوم پرسولفات در اسیدکلریدریک ۱ مولار ) قطره قطره توسط بورت به مدت یک ساعت به محلول مونومر اضافه شده و بعد از تمام شدن ماده اکسیدکننده، محلول حاصل به مدت ۲ ساعت به وسیله همزن مکانیکی همزده شد. سپس با آب دوبار تقطیر شستشو داده شده و در آون تحت دمای۷۰ درجه سانتیگراد به مدت ۲۰ دقیقه خشک شد.
پوششدهی منسوجات با بهره گرفتن از پلیانیلین به روش اسپری
۱ گرم پلیانیلین و ۹/۰ گرم AMPSA را در هاون چینی بخوبی با هم مخلوط کرده یک پودر خاکستری رنگ بدست می آید. پس از چند بار الک کردن و بدست آمدن پودر مناسب، محلول ۲ و ۵ درصد وزنی به حجمی از این مخلوط با DCA تهیه گردید. محلول حاصل با بهره گرفتن از پیستوله بر روی سطح پارچه اسپری شده سپس در آون با دمای ۷۰ درجه خشک گردید.
پوششدهی منسوجات با بهره گرفتن از پلیانیلین به روش غوطهوری
۱ گرم پلیانیلین و ۹/۰ گرم AMPSA را در هاون چینی بخوبی با هم مخلوط کرده یک پودر خاکستری رنگ بدست می آید. پس از جند بار الک کردن و بدست امدن پودر مناسب، محلول ۲ و ۵ درصد از این مخلوط با DCA تهیه شد. سپس زیرلایه به مدت ۱۰ یا ۳۰ دقیقه در محلول غوطهور شده سپس در آون با دمای ۷۰ درجه خشک شد.
مواد و روشهای مورد استفاده برای ساخت منسوج رسانا توسط پلیپیرول
مواد برای پوششدهی با بهره گرفتن از پلیپیرول
منومر پیرول و سطح فعال [۲۷]SDDBS که از شرکت آلدریچ تهیه شده بودند. کلرید آهن (FeCl3) از شرکت مرک خریداری شد در آزمایشات مورد استفاده قرار گرفتند. پارچه پلی استر از شرکت ایران تافته خریداری شد. در تمامی مراحل آزمایش از آب دو بار تقطیر استفاده شده است.
پوششدهی منسوج با بهره گرفتن از پلیپیرول به روش پلیمریزاسیون شیمیایی
ابتدا قبل از انجام آزمایش باید از خالص بودن منومر پیرول مطمئن شد به همین دلیل منومر پیرول مثل انیلین تصفیه و خالص سازی شد.
پارچهی پلیاستری آماده سازی شده با پلاسمای اکسیژن یا هیدرولیز قلیایی دور همزن مکانیکی (با سرعت ۵۰ دور بر دقیقه)، پیچیده و در محلول مونومر قرار داده شد، همانطور که در شکل ۲-۴ مشاهده نشان داده شد. محلول مونومر (شامل ۱ مولار مونومر پیرول و ۰۱/۰ مولار سطح فعال سدیم دودسیل بنزن سولفونات در ۵۰ سیسی آب دوبار تقطیر) در حمام آب با دمای ۵ درجه سانتیگراد قرار داده شد.
برای اینکه پارچه بخوبی به محلول مونومر آغشته شود به مدت ۳۰ دقیقه قبل از شروع واکنش همراه با همزن در محلول مونومر قرار گرفته شد. سپس محلول ۵/۰ مولار کلرید آهن را که به وسیله دستگاه اولتراسونیک در ۵۰ سیسی آب دوبار تقطیر کاملاً حل شده، به عنوان اکسیدکننده به وسیله بورت قطره قطره به مدت ۳۰ دقیقه به محلول مونومر اضافه گردید. بعد از تمام شدن ماده اکسیدکننده، محلول حاصل به مدت ۷۵ دقیقه به وسیله همزن مکانیکی همزده شد. سپس به منظور برداشت مونومرهای واکنش نداده پارچه با آب دوبار تقطیر و اتانول شستشو داده شده و در آون تحت خلا با دمای ۶۰ درجه سانتیگراد خشک شد.
پوشش دهی منسوج با بهره گرفتن از پلیپیرول به روش CVD
پارچهی پلیاستری مورد عمل قرار گرفته با سدیم هیدروکسید یا پلاسمای اکسیژن به مدت ۱۵ دقیقه در محلول آبی ۰۱۱/۰ مولار SDDBS غوطهور شده سپس به مدت ۱۵ دقیقه در محلول اتانول حاوی کلریدآهن ۱/۰ مولار قرار داده شد. برای پوششدهی پارچه به روش CVD، پارچهی آغشته شده به مدت ۲۴ ساعت در دمای اتاق در معرض بخار مونومر پیرول قرار داده شد. سپس پارچهها با آب دوبار تقطیر شستشو داده شده و در آون تحت خلا با دمای ۴۰ درجه خشک شد.
مواد و روشهای مورد استفاده برای ساخت منسوج رسانا توسط لایهنشانی با نانوذرات کامپوزیتی
مواد و روش مورد استفاده برای ساخت منسوج رسانا توسط لایهنشانی کامپوزیتی از پلیمر رسانا انیلین با فلز مس
به منظور لایهنشانی کامپوزیت بر روی منسوج، لایهنشانی احیایی پارچه پلیاستر همانند بخش ۲-۳-۱ انجام شد بعد از لایهنشانی نمونه همانند بخش ۲-۴-۱-۲ دور همزن مکانیکی (با سرعت ۴۰ دور بر دقیقه) پیچیده و وارد محلول پلیمریزاسیون شد. بعد از آغشته شدن پارچه با محلول مونومر به مدت ۳۰ دقیقه، محلول اکسیدانت به صورت قطره قطره توسط بورت به مدت ۳۰ دقیقه به داخل محلول مونومری که در ۵ درجه سانتیگراد قرار داده شد، اضافه گردید و بعد از تمام شدن ماده اکسیدکننده، محلول حاصل به مدت ۷۵ دقیقه به وسیله همزن مکانیکی همزده شد. سپس با آب دوبار تقطیر و اتانول شستشو داده و در آون تحت خلا با دمای ۶۰ درجه سانتیگراد خشک شد.
مواد و روش مورد استفاده برای ساخت منسوج رسانا توسط لایهنشانی کامپوزیتی از پلیمر رسانا انیلین با فلز نیکل
به منظور لایهنشانی نانوذرات کامپوزیت بر روی منسوج، لایهنشانی احیایی پارچه پلیاستر همانند بخش ۲-۳-۲ انجام شده بعد از لایهنشانی نمونه همانند بخش ۲-۴-۱-۲ دور همزن مکانیکی ( با سرعت ۴۰ دور بر دقیقه) پیچیده و وارد محلول پلیمریزاسیون شد. بعد از آغشته شدن پارچه با محلول مونومر به مدت ۳۰ دقیقه، محلول اکسیدکننده به صورت قطره قطره توسط بورت به مدت ۳۰ دقیقه به داخل محلول مونومری که در ۵ درجه سانتیگراد قرار داده شد، اضافه گردید و بعد از تمام شدن ماده اکسیدانت، محلول حاصل به مدت ۷۵ دقیقه به وسیله همزن مکانیکی همزده شد. سپس با آب دوبار تقطیر و اتانول شستشو داده و در آون تحت خلا با دمای ۶۰ درجه سانتیگراد خشک شد. پوششدهی نانوذرات کامپوزیتی توسط پلیمر رسانای پلیانیلین با آمونیوم پرسولفات (در دو غلظت متفاوت از اسید کلریدریک) و کلرید آهن((FeCl3)) صورت گرفت. که درجدول ۲-۱ نشان داده شده است.
جدول ۲‑۱- نسبت مولی و غلظت اسید مورد استفاده
نوع اکسیدانت | اسید کلریدریک محلول مونومر(M) | اسید کلریدریک محلول اکسیدانت(M) |
آمونیوم پرسولفات | ۵/۳ | ۱ |
آمونیوم پرسولفات | ۱ | ۱ |