?میانگینهای دارای حرف مشترک در هر ستون اختلاف معنیدار ندارند.
نتایج مربوط به اندازه گیری مقدار قند محلول نشان داد که با افزایش میزان ازت میزان قند محلول کاهش یافت. نتایج نشان میدهد که ارتباط منفی آشکاری بین درصد ازت گیاه برنج و درصد کربوهیدرات وجود دارد .(Matsuo et al.,1995) ازت به علت تثبیت اسیدهای آمینه، نیاز به برخی متابولیتهای چرخۀ کربس دارد، ضمن اینکه احیاء نیتریت و نیترات هم احتیاج به نیروی احیاکننده حاصل از تنفس یا فتوسنتز دارد که اگر از طریق تنفس تأمین شود، هیدراتهایکربن کم میشوند و اگر از راه فتوسنتز تأمین شود دیاکسیدکربن کمتری احیاء و به هیدراتکربن تبدیل می شود، پس افزایش ازت سبب کاهش هیدراتهایکربن می شود (.(Minotti et al.,1969 در این ارتباط چایلو و همکاران (۱۹۹۴) نشان دادهاند که در گیاه سویا به هنگام جذب و تثبیت ازت، کربوهیدراتها به علت مورد استفاده قرارگرفتن در اسکلت کربنی، کاهش مییابند.
همچنین ماتسوموتو و همکاران (۱۹۸۱) اعلام کردند که مقدار قند و نشاسته گیاهان بطور معمول با تیمار آمونیوم کاهش مییابد، اگرچه برخی استثناءها مشاهده شده اند. تغذیه آمونیومی با تبدیل سریع آمونیوم به گلوتامین، اسکلت کربنی را مصرف کرده که این امر منجر به تخلیه قسمت هوایی از کربوهیدراتها میگردد (Chaillou et al., 1994 ؛ Raab & Terry., 1995).
۴-۱۴- فنول کل
نتایج تجزیه آماری داده ها نشان داد که فاکتورهای ازت، نسبتهای مختلف نیترات به آمونیوم محلول غذایی و برهمکنش آنها تأثیر معنیداری بر این صفت نداشتهاند (جدول۴-۲۷).
جدول۴-۲۷ نتایج تجزیه واریانس تأثیر غلظت ازت، نسبت نیترات به آمونیوم و اثرات متقابل بر فنل کل همیشه بهار
منابع تغییرات | درجه آزادی | فنل کل |
غلظت ازت | ۱ | ns ۲۲۶/۰ |
نسبت آمونیوم به نیترات | ۳ | ns ۲۸۵/۰ |
غلظت * نسبت | ۳ | ns ۷۶۸/۰ |
خطا | ۲۴ | ۳۵/۰ |
ضریب تغییرات | - | ۴۷/۱۲ |
ns، * و ** به ترتیب بیانگر عدم معنی داری و معنیداری در سطوح ۵ و ۱ درصد
۴-۱۴-۱- اثر سطوح مختلف ازت بر فنول کل
با توجه به شکل۴-۲۷ مشاهده می شود که با افزایش غلظت ازت میزان فنول کل افزایش مییابد که البته بین سطوح کاربرد۲۰۰ و ۱۷۰ میلیگرم در لیتر ازت برای این صفت از لحاظ آماری اختلاف معنیداری وجود ندارد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل (۴-۲۷)- تاثیر غلظت ازت بر میزان فنل کل همیشه بهار
۴-۱۴-۲- تأثیر کاربرد نسبت های مختلف نیترات به آمونیوم بر فنول کل
نتایج مقایسه میانگینها (شکل۴-۲۸) نشان داد بیشترین میزان فنل کل مربوط به تیمار نسبت نیترات به آمونیوم ۰:۱۰۰ و کمترین میزان آن مربوط به تیمار نسبت نیترات به آمونیوم ۲۰:۸۰ بود که از لحاظ آماری با بقیه تیمارها اختلاف معنیداری نداشتند.
شکل (۴-۲۸)- تاثیر غلظت نیترات به آمونیوم بر میزان فنل کل همیشه بهار
۴-۱۴-۳- اثرمتقابل سطوح مختلف ازت و نسبت نیترات به آمونیوم بر فنول کل
مقایسه میانگینهای مربوط به اثرات متقابل نشان داد بیشترین میزان فنل کل مربوط به تیمار ۱۷۰ میلیگرم در لیتر ازت با نسبت نیترات به آمونیوم ۹۰:۱۰ بود که از لحاظ آماری با بقیه تیمارهای متقابل هیچ اختلاف معنیداری نداشت (جدول ۴-۲۸).
جدول ۴-۲۸- مقایسه میانگین تأثیر غلظت ازت و نسبت نیترات به آمونیوم محلول غذایی بر میزان فنل کل همیشه بهار